23.04.2017.

29. Muzički biennale Zagreb započeo svečanim otvaranjima za velike i male

29. Muzički biennale Zagreb započeo svečanim otvaranjima za velike i male

Ulazak u svijet 29. muzičkog biennala Zagreb bio je uzbudljiv, nov i bajkovit. Sjajnu umjetničku kombinaciju, suradnju mlade, ali umjetnički izražajne skladateljice Sare Glojnarić i redatelja Renea Medvešeka, pratio je ansambl koji čine sjajni glazbenici okupljeni iz različitih glazbeničkih konstelacija, uz rezidencijalni lutkarski ansambl Zagrebačkog kazališta lutaka. Energičnu bajkovitu priču pogledajte i poslušajte i u nedjelju, kad slijede još dvije izvedbe: u 11 te u 18 sati.

Priliku da praizvedbom svoje opere svečano otvori ovogodišnji Biennale izvrsnom petominutnom operom na proteklom 5 Minute Opera Competition zavrijedila je skladateljica Martyna Kosecka. Mlada poljska skladateljica i dirigentica s iranskom adresom, i sama organizira festival suvremene glazbe u Teheranu, a za operu Klothó tekstualni predložak i inspiracija bile su bajke, legende i basne. Pustolovina skladanja velike forme, pisanja libreta na stranome jeziku te rada s velikim brojem umjetnika i suradnika na čak dvije lokacije, svoj vrhunac ima u zagrebačkoj praizvedbi, nakon koje slijede izvedbe u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci.

„Nadamo se da će publika među sobom dijeliti svoje interpretacije jednako kao što smo to mi činili tijekom rada na ovoj operi. Što ovaj mit,lik, zvuk ili tišina znače tebi? Na koji ih način veže s drugim simbolima, impresijama i osjećanjima?“ — Krzysztof Cicheński, redatelj

Istaknuti talijanski skladatelj Fausto Romitelli bio je neprocjenjivo vrijedan dio talijanske glazbene scene i kulture uopće. Student Franca Donatonija te, nešto kasnije, suradnik francuskih spektralista okupljenih u ansambl L’Itinéraire, Romitelli je srušio granice između umjetničke i popularne glazbe. Distorzija, zasićeni slog te elementi psihodeličnog rocka bili su dijelom njegova glazbenog svijeta; stopljene izobličene boje akustičkih i električnih instrumenata, kao i dodaci poput usne harmonike i sl. stvaraju atmosferu halucinacije.
U svom posljednjem djelu, An Index of Metals, Romitelli je rabio niz različitih medija kako bi dobio neočekivan i moćan zvučni spoj, a za sobom je ostavio glazbeno i vizualno impresivno djelo. Riječ je o nadahnutom spoju kazališnih, instrumentalnih i elektroničkih elemenata koji iziskuje potpuno uranjanje i glazbenika i tehničkih suradnika. Za biennalsku izvedbu Romitellijeva Indexa, predvodnici hrvatske suvremeno-glazbene scene, članovi Cantus Ansambla, osnovanog upravo u sklopu MBZ-a prije 15 godina, nastupiti su pod ravnanjem gostujućeg dirigenta Adriana Martinollija, u srcu grada, Zagrebačkom kazalištu mladih. Bez sumnje, prvi je festivalski dan ostavio snažan odzvuk i otvorio vrata nizu vrsnih umjetnika i projekata koje vam predstavljamo u nadolazećem tjednu!