MBZ
09|04 Utorak
Muzej suvremene umjetnosti | 12h
×

Muzej suvremene umjetnosti

Lokacije Ulaznice

Alex Mendizabal: Play A Listen / Svirati što slušate (u sjećanje na Dubravka Kujavca)

* U suradnji s Multimedijalnim institutom

Alex Mendizabal baskijski je umjetnik čiji opus karakterizira izrada instrumenata i spacijalizacija zvuka. Često usvaja neobične forme poput filmova „naslijepo“, koncerata u pokretu ili podvodne glazbe. Ovaj glazbenik i skladatelj iz San Sebastiana, koji trenutačno živi u Rimu, već 30 godina istražuje različita područja glazbe i zvuka. Njegova djela obuhvaćaju glazbu za orkestre, ali i eksperimente s grafičkim zapisima, partiture kraće od sekunde i koncerte za geološka kretanja. Godine 1996. prestao je skladati kako bi se u potpunosti posvetio izradi instrumenata te uključivanju prostora i razmišljanja o slušanju u osnove svojih nacrta.

Mendizabal je osnovao razne sastave kao što su Marching Band, Zine Animau, Dissassociation United Ar, Trio Turco, Pensiero Cinematico, Figli di Armonia, Monnezza sonora, Arione e gli Psilli, itd. Godine 2001. pokrenuo je dugi postupak nazvan Curva Chiusa (izvori zvuka u pokretu) zajedno s Chrisom Blazenom. Mendizabal je također napisao i producirao nekoliko opereta, a posljednjih se godina bavi pulsiranjima zvuka (battimenti) te je održao koncerte s više od 100 truba.

"U ovoj instalaciji postoje dvije postaje „zatvorenih ušiju“, od kojih je svaka posvećena svojoj „muzi“: Euterpi i Uraniji. Čepići za uši, napravljeni od različitih materijala, sličniji su školjkama nego elektroničkim zaštitama za uši. Svaki je kalibriran na određenim rezonancijama. Neka vrsta zbirke slušnih filtra koji proizvode duge, bogate i raznolike puteve do tišine. Puteve koji otkrivaju, nadahnjuju i potiču nas da pogađamo okoliš oko Muzeja suvremene umjetnosti. Znate, sa školjkom uz uho, oh… možete čuti more! A u ovom slučaju možete svirati zvukolik na način trombona." – Alex Mendizabal