MBZ
08|04 Ponedjeljak
Francuski institut | 18h
×

Medijateka Francuskog instituta

Lokacije Ulaznice

NeoQuartet

Poljski gudački kvartet NeoQuartet jednako je usmjeren na izvođenje suvremene klasične glazbe i intermedijalne eksperimente, u kojima glazbu najradije povezuje s likovnom umjetnošću, suvremenim plesom i elektronikom. Preuzevši ulogu medijatora između suvremenih skladatelja te uže, odnosno stručne i šire publike, NeoQuartet je danas jedan od najaktivnijih europskih ansambala specijaliziranih za izvođenje nove glazbe.

Ansambl je snimio četiri albuma, a od godine 2017. u svoju je strukturu uklopio i električne instrumente sa sintesajzerima i loop-pedalima. Taj projekt, pod nazivom NeoElectric Quartet, jedan je od rijetkih električnih gudačkih kvarteta na svijetu koji izvodi novu glazbu. No, ova četvorka nije se zaustavila samo na izvođenju, pa od godine 2011. još i organizira festival NeoArte Synthesizer of Arts.

Uz imena kao što su Penderecki, Kościów i Šipuš, NeoQuartet će ovom prilikom izvesti i Gudački kvartet, op. 5 Brune Vlaheka, jednog od laureata Petominutnoga natjecanja za klavirski koncert iz 2017. godine. Vlahek je djelo napisao 2005. godine kao, kako će i sâm reći, „19-godišnjak na pragu odlaska iz sigurnosti domaće sredine u neizvjesnost stranog svijeta“. Neizvjesnosti takvoga puta očitovale su se u raznorodnosti elemenata četiriju stavaka: motoričkoj snazi i sinkopacijama, ekspresivnosti i šaljivosti, introspektivnim harmonijama, dramatičnosti i eteričnosti ili plesnoj zavodljivosti s daškom ironije. Međusobno prožimanje određenih motiva kroz sva četiri stavka pridonijelo je oblikovanju jedinstvene cjeline koja od interpreta zahtijeva razvijenu senzibilnost – koliko glazbenu, toliko i onu međuljudsku.

 

Foto: Tamara Wyrzykowska