MBZ
07|04 Nedjelja
Zagrebački plesni centar | 19h
×

Zagrebački plesni centar

Lokacije Ulaznice

"Polissfera" & audiovizualna izvedba

* U suradnji s Multimedijalnim institutom

Zagrebački plesni centar 7. će travnja ugostiti dvije izvedbe – koncertnu izvedbu Hrvoslave Brkušić i Hrvoja Nikšića u 19 sati te audiovizualnu izvedbu Brucea McClurea u 20 sati, u sklopu programskoga bloka inspiriranoga nastupom Johna Cagea na MBZ-u 1985. godine.

Hrvoslava Brkušić i Hrvoje Nikšić: Polissfera

Projekt Polissfera koji pripremaju za 30. MBZ Brkušić i Nikšić opisuju ovako:

"Iz zvuka grada nastojimo ekstrahirati tonalne boje. Sam grad postaje oscilator i svojom bukom, užurbanošću i vibracijom određuje valni oblik. Uređaj kojim ćemo to izvesti posebno je napravljen za ovu prigodu. Sastoji se od cijevi različitih duljina koje imaju višestruke rezonancije i ugođene su na naš poznati tonski sustav. Na taj način obuhvaćeno je široko frekvencijsko područje koje nam nudi zvuk grada i omogućeno nam je da u nekoj mjeri izdvojimo njegove tonske komponente."

Bruce McClure, audiovizualna izvedba

Bruce McClure, umjetnik na razmeđi eksperimentalnoga videa i eksperimentalne glazbe, svojim posebnim, posebno treperavim i posebno bučnim „proširenim“ nastupima s klasičnim 16-milimetarskim projektorima i zvučnim efektima već dva desetljeća oduševljava publiku na festivalima i događanjima eksperimentalnih umjetnosti te se s pravom može tvrditi da je upravo on istinski nastavljač (američke) avangardne umjetnosti s polovice i kraja prošloga stoljeća.

McClure kroz svoje projektore provlači crno-bijele 16-mm kadrove u petlji te tako stvara stroboskopske slike koje se mogu tumačiti na bezbroj načina. Materijal koji izaziva taj slojeviti treperavi efekt ujedno je i osnova za zvučni zapis. On se sastoji od često dezorijentiranih, ponavljajućih zvukova koji su istodobno u stalnom razvoju. McClureov se opus uglavnom temelji na pretpostavkama prepariranog projektora, u skladu s Cageovim primjerom prepariranog klavira. McClure je naime osoba koja je za Johna Cagea skupljala kamenje i stijene; iz toga je zatim nastao Cageov projekt A Collection of Rocks, a njegova je svjetska praizvedba bila upravo u Zagrebu, 1985., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Bruce McClure stoga se otkriva kao dostojan predstavnik ovogodišnjega bijenalskoga projekta Tiny Nothings, posvećenog upravo tom povijesnom događaju.