MBZ
13|04 Subota
Zagrebačko kazalište mladih | 20h
×

Zagrebačko kazalište mladih

Lokacije Ulaznice

Svečano zatvaranje festivala

Na zatvaranju festivala u Zagrebačkom kazalištu mladih, u koprodukciji MBZ-a i HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka, održat će se premijera baleta Hero is Tired. Koreografiju baleta potpisuje Giuseppe Spota, višestruko nagrađivani talijanski koreograf i plesač. Hrvatski skladatelj Frano Đurović po narudžbi MBZ-a komponira novo djelo inspirirano zbirkom pjesama Zidne novine Arsena Dedića, te popularnom glazbom hrvatske scene, od Haustora do REM-a, koje će talijanski koreograf prevesti u suvremeni koreografski jezik. U izvedbi baletnog ansambla riječkoga Hrvatskoga narodnog kazališta ovo jedinstveno djelo propituje otuđenost društva u ubrzanom i urbanom svijetu.

Otuđenost, idolopoklonstvo, lažne identitete i osviješteni koreografski pristup koji slijedi i Đurovićevo djelo Giuseppe Spota sažima vrlo jednostavnom, ali svevrijedećom mišlju:

"U naše vrijeme identitet je nešto što se razvija i prilagođava novim generacijama i novom načinu življenja. Devedesetih godina prošloga stoljeća svi su pokušavali pronaći vlastiti identitet, a mi danas neprestano oponašamo najbolje prototipove nekoga koga se trenutno drži predvodnikom. Baš svake minute netko može doseći vrh i postati taj jednostavno time što će na internetu objaviti ono što mu padne na pamet. Toliko smo okupirani nastojanjem da dosegnemo trenutnu slavu da ne uspijevamo pronaći naše stvarne identitete. U svijetu prepunom usamljenih identiteta, hoćemo li se pretvoriti u mnoštvo ispraznih osobnosti ili ćemo postati kopije kopija nekoga drugog?"

 

Foto: Fanni Tutek Hajnal