MBZ
13|04 Subota
Lauba | 15h
×

Lauba

Lokacije Ulaznice

Ad Gloriam Brass

Svestrani ansambl Ad Gloriam Brass od svojeg osnutka 1993. godine promijenio je dvadesetak članova, a pokriva gotovo sva stilska razdoblja: od renesanse, baroka, klasike i romantizma pa do jazz glazbe i swinga. Šestorica limenih puhača ovom će prigodom praizvesti tri djela hrvatskih skladatelja, a izvest će i skladbu Madrigal Tomislava Olivera.

Prvo djelo koje će se praizvesti, Kaskade i koralji, skladatelj Ivan Končić zamislio je kao usporedbu arhitekture i urbanizma Zagreba i rodnoga Dubrovnika. Impozantna i pomalo prijeteća pojava zagrebačkih nebodera u Končiću je proizvela osjećaj da su dubrovačke zgrade, svaki put kada se vrati u svoj grad, sve manje. Kaskadnim efektima i nostalgičnim prizvukom svoje skladbe Končić stoga pokušava unijeti „dašak morske nepravilnosti u golemi Zagreb“.

Skladba Tomislava Olivera Madrigal inspirirana je glazbenim materijalom izvedenim iz madrigala Aspro core et selvaggio i Mentre che'l cor flamanskoga renesansnog skladatelja Adriana Willaerta te idejama i tehnikama na kojima je utemeljena Venecijanska škola, dok je djelo Fanfare Davora Branimira Vinczea inspirirano poznatim pjesmama o Zagrebu. Vincze članove sastava postavlja oko publike u Laubi kako bi se poigrao s putovanjem zvuka kroz prostor izvedbe, a zatim ih razmješta tako da zrcalno zamijene poziciju i odsviraju skladbu unazad. Igrajući se s elektronikom i artificijelnom inteligencijom, Vincze proizvodi gotovo neprepoznatljive zvučne isječke u kojima se nazire duh čitanih tekstova i pjesama o Zagrebu.

Posljednja je skladba na repertoaru Sekstet velikoga skladatelja suvremene i elektroničke glazbe, Silvija Foretića.

 

Autorica slike: Gordana Šoštarić