MBZ
11|04 Četvrtak
Nacionalna i sveučilišna knjižnica | 22h
×

Nacionalna i sveučilišna knjižnica

Lokacije Ulaznice

Rolf Wallin (skladatelj u gostima): The Otheroom

Koncertni projekt The Otheroom, koji je bio nominiran za Brit Awards u kategoriji Sound Art instalacija, elektronske glazbe i djela sa živom elektronikom, suradnja je koreografskoga dua koji čine Heine Avdal i Yukiko Shinozaki te skladatelja Rolfa Wallina, nastala prema narudžbi Ultima festivala suvremene glazbe (Oslo).

U Otheroomu, publika je, umjesto da prisustvuje koncertu, pozvana da se pridruži ritualu nepoznatoga oblika i cilja. Sve se pokreće; glazbenici nemaju fiksnu točku, nema stolica, a publika je slobodna kretati se prema vlastitome nahođenju. Elementi sobe, odnosno kazališta, postaju dio rituala i ritualnoga pokreta te služe kao fizičke manifestacije misli glazbenika i njihovih interakcija. Ta ritualna izvedba usredotočuje se na raspodjelu prostora, pitanja o tome kako prostorne konvencije utječu na način na koji doživljavamo privatne ili javne prostore i krećemo se kroz njih, zatim na razmatranje predrasuda ljudi o prostornim konvencijama i, naposljetku, kroz male pomake ili manipulacije, na traženje neočekivanih raskrižja između različito postavljenih komponenti.

Rolf Wallin jedan je od vodećih suvremenih nordijskih skladatelja, učestalo se izvodi, a njegova djela naručuju se na međunarodnoj razini. Njegova glazbena podloga proteže se od jazza, avangardnoga rocka i rane glazbe do tradicionalne klasične obuke, a ta se svestranost ogleda u doista mnogostranom popisu skladbi. Wallinov kompozicijski izlaz obuhvaća širok raspon tehnika i izraza: od apsolutno apsolutne glazbe do glazbenoga kazališta i instalacija; od razrađene kompjutorske kompozicije u svojoj instrumentalnoj glazbi do vrlo intuitivne glazbe za pozornicu.

Razgovor s Rolfom Wallinom pročitajte u ovoj MBZ priči.

 

Foto: Rikard Österlund